1. Noutati
  2. ŠKODA OCTAVIA: detalii și cifre remarcabile despre cel mai bine vândut model al producătorului ceh de automobile
05.05.2020
STIRI DE LA SKODA

ŠKODA OCTAVIA: detalii și cifre remarcabile despre cel mai bine vândut model al producătorului ceh de automobile

Skoda Octavia

Și totul a început cu un opt: OCTAVIA (cuvântul latin pentru cifra opt) a fost al optulea model ŠKODA cu suspensii independente, care la momentul respectiv reprezentau o tehnologie de ultimă oră. Modelul a fost, de asemenea, al optulea model al fabricantului ceh prezentat după Al Doilea Război Mondial, în 1959. Dar, treptat, OCTAVIA a urcat pe locul întâi în gama ŠKODA. Fiind, fără doar și poate, bestseller-ul absolut al mărcii, modelul acesta este sufletul și piatra de temelie a portofoliului de autoturisme a mărcii. ŠKODA oferă OCTAVIA în 46 de țări și o produce la cinci fabrici din lume. Acum, a patra generație deschide următorul capitol al acestei povești unice de succes. Motive sunt destule să prezentăm și alte cifre uimitoare din istoria modelului OCTAVIA, alături de cifra opt ce îi dă numele.

 

De la lansarea sa în 1959, de pe liniile de asamblare au ieșit peste 7 milioane de exemplare ale modelului OCTAVIA. Dacă toate aceste autoturisme ar fi parcate bară la bară, ar rezulta un șir de automobile de circa 32.200 de kilometri, adică distanța de la Mladá Boleslav la Sydney și înapoi. Acum, la a patra sa generație, OCTAVIA oferă chiar și mai mult spațiu decât modelul predecesor, consolidându-și astfel renumele de automobil cu exterior compact în segmentul mediu, dar cu spațiu interior foarte generos. Astfel, nu este de mirare că OCTAVIA este de 30 de ani cel mai bine vândut model de pe piața de proveniență și anume Republica Cehă. De asemenea, modelul se situează în vârful topurilor vânzărilor și în alte țări, ca de exemplu în România, Polonia, Austria și Elveția.

 

Cele mai mari piețe ale modelului sunt China, Germania și Rusia
În 2019 au fost livrate 364.000 de OCTAVIA și OCTAVIA COMBI. Aproximativ la fel de multe OCTAVIA ”clasice” au fost produse în total în întreaga perioadă cât a fost produs modelul OCTAVIA inițial, adică între 1959 și 1971. Prima generație modernă a fost lansată în 1996 și a fost produsă timp de 15 ani, producția totală însumând peste 1,4 milioane de unități. În 2019, OCTAVIA și-a găsit cei mai mulți clienți pe piața chineză. Cele 78.200 de unități livrate aici reprezintă 21% din numărul total de OCTAVIA livrate anul trecut. A doua piață ca volum de desfacere pentru popularul model ŠKODA este Germania, care și-a atribuit 15,45% din totalul vânzărilor OCTAVIA din 2019. Aceasta înseamnă 55.200 de clienți, care au adus modelului locul unu în topul vânzărilor automobilelor de import. Rusia (7,6%), Republica Cehă (6,1%) și Polonia (5,7%) au ocupat următoarele locuri în ierarhia vânzărilor modelului.

În România s-au livrat 5.934 OCTAVII în 2019, însumând un total de 68.948 livrate din 2006 și până în prezent în țară.

 

Cu 365 km/h pe "câmpia de sare” din Utah
Roțile modelului OCTAVIA au beneficiat de dezvoltări speciale. Astfel, pentru noua generație, și anume a patra, sunt disponibile 17 modele diferite de jante, cu dimensiuni între 16 și 19 inchi. Prima generație a modelului OCTAVIA modern, lansat în 1996, oferea jante cu dimensiuni între 14 și 16 inchi. Impresionante sunt și dimensiunile plafonului panoramic vitrat cu care poate fi echipat cel mai nou model: 1,19 m² este suprafața prin care lumina pătrunde în interior și prin care ocupanții pot admira văzduhul. De remarcat este și recordul extraordinar, stabilit în 2011, când OCTAVIA cu un motor de 2,0 litri supraalimentat cu turbină a atins viteza maximă de 365 km/h pe "câmpia de sare” din Utah, Statele Unite ale Americii.

 

Până la 20 de senzori diferiți pentru diverse sisteme de asistență
La fiecare nouă generație sunt extinse sistemele electronice instalate în autoturism. Astfel, în prezent, la a patra generație a bestseller-ului ŠKODA, datele și informațiile necesare diferitelor sisteme de asistență provin de la 20 de senzori. Aceștia furnizează informațiile necesare, de exemplu, asistentului nou de avertizare la ieșirea din mașină, care poate detecta bicicliștii ce se apropie de autoturism din spate, pe o distanță maximă de 35 de metri și poate astfel avertiza șoferul înainte de deschiderea portierelor care ar putea accidenta biciclistul. Fiecare OCTAVIA are instalați în total 5 kilometri de cablaje, printre care se numără, de exemplu, și cele folosite de sistemele de infotainment. O altă dotare nouă remarcabilă a celei de-a treia generații a sistemului modular de infotainment este asistentul vocal digital Laura. Funcția poate fi folosită în 15 limbi, dintre care șase limbi permit chiar rostirea de fraze formulate în limbaj natural.

Inregistrare newsletter

In Newsletter-ul nostru primiti regulat informatii privind produsele noastre precum si o selectie de oferte exclusive!

Datele introduse nu sunt valide. Va rugam sa incercati inca o data.

Va rugam sa selectati un mod de adresare

A intervenit o problema la abonarea la newsletter. Va rugam sa incercati inca o data mai tarziu.

checkbox_default

Va multumim!

Abonarea la newsletter a fost efectuata cu success.

Veti primi un e-mail care contine un link de confirmare. Va rugam sa confirmati accesand acest link, pentru a putea fi incheiata inregistrarea dumneavoastra.